Poradnik

  1. Dlaczego węgiel kamienny?
    • Węgiel kamienny niezmiennie stanowi trzon polskiej gospodarki energetycznej. Mimo wielu opinii o jego negatywnym wpływie na środowisko, nie prędko zostanie on zastąpiony innym paliwem z jednej prostej przyczyny jaką jest niska cena wytworzenia energii. Węgiel kamienny jest jednym z tańszych paliw stałych, co ma niewątpliwy wpływ na wciąż rosnący na niego popyt.  Ponadto, węgiel jak każde inne paliwo stałe można spalać ekologicznie nie przynosząc jednocześnie szkód środowisku. 
  2. Ekogroszek wysokokaloryczny 
    • Czym jest ekogroszek?
      Ekogroszek jest węglem kamiennym o granulacji w przedziale 2-25mm, który powstaje w wyniku przesiewania lub kruszenia węgla. Najbardziej wydajny jest ekogroszek produkowany z węgla kamiennego długopłomiennego o dużej kaloryczności.
    • Zastosowanie ekogroszku.
      Ekogroszek jest paliwem stałym, które stosujemy w kotłach retortowych (z podajnikiem). Dzięki nowoczesnej technologii zastosowanej w piecach tego typu, nasza kotłownia staje się praktycznie bezobsługowa, a jeśli wybierzemy odpowiedni opał, wizyty w kotłowni ograniczymy do minimum. Ekogroszek możemy spalać zarówno w piecach z podajnikiem ślimakowym jak i tłokowym.
    • Zalety ekogroszku.
      Ekogroszek ze względu na granulację oraz stosunkowo tani proces wytworzenia jest jednym z tańszych rozwiązań grzewczych dla naszego domu. W porównaniu do ogrzewania elektrycznego czy też gazowego, oszczędności sięgają do niemalże 40% w skali roku! Należy również dodać, że ogrzewanie ekogroszkiem może być równie wygodne i komfortowe dla użytkownika. Ponadto, spalanie ekogroszku jest równomierne, co sprawia, że nasz kocioł zachowany jest w czystości, a emisja szkodliwych dla atmosfery substancji jest znikoma. Wybierając towar ekologiczny (o niskiej zawartości siarki) dbamy o środowisko naturalne.
    • Wady ekogroszku.
      Podstawową i właściwie jedyną wadą ogrzewania ekogroszkiem jest koszt zakupu pieca z podajnikiem retortowym, który jest niestety niezbędny w procesie spalania tego typu opału. Koszt zakupu kotła waha się od ok. 5 do 20 tys. złotych, w zależności od powierzchni jaką chcemy ogrzać. W perspektywie długich lat użytkowania funkcjonalność i bezobsługowość warte są jednak tej ceny.
    • Jak wybrać dobry ekogroszek? Czym się kierować?
      Przy wyborze opału, Klienci z reguły kierują się głównie kalorycznością, jednak nie tylko ona jest ważnym parametrem. Oprócz wartości opałowej warto sprawdzić procentową zawartość popiołu, siarki oraz wilgotności w stanie roboczym. Kaloryczny węgiel (29 – 30 MJ/kg) powinno się użytkować wyłącznie w czasie większych mrozów, da nam on bowiem gwarancję długiego utrzymywania żądanej temperatury oraz wypali się do końca. Węgiel o wysokich parametrach jakościowych jest nieopłacalny w spalaniu, kiedy na zewnątrz przeważają plusowe temperatury, gdyż nie jest on w pełni wykorzystywany, co w konsekwencji prowadzi do zwiększonej emisji substancji smolistych i dymu. Pod względem ekonomicznym również nie jest to dobrym rozwiązaniem z uwagi na wysoką cenę takiego węgla.
      W okresie jesienno-wiosennym zaleca się stosować opał o niższej kaloryczności, co jest zarówno bardziej ekonomiczne jak i ekologiczne.
      Jeśli chodzi o wygląd dobrej jakości ekogroszku, tu również należy kierować się zdrowym rozsądkiem. Dobry opał to taki, który jest twardy, błyszczący, posiadający jednolitą strukturę a jego kolor to głęboka czerń.
  3. Miał wysokokaloryczny
    • Czym jest miał?
      Miał węglowy jest paliwem stałym o najniższej granulacji. Przeciętnie ziarna miałowe są wielkości od 0 do 25 mm.
    • Zastosowanie miału
      Miał ma dosyć szerokie zastosowanie, jego spalanie może odbywać się bowiem prawie w każdego typu piecu (wyjątek stanowi kocioł z podajnikiem ślimakowym). Powszechnie miał jest używany w ciepłowniach, ogrodnictwie oraz innych ośrodkach przemysłowych. Miał znalazł również zastosowanie w wielu gospodarstwach domowych, co sprawia, że popyt na tego typu materiał opałowy stale rośnie.
    • Zalety miału węglowego
      Główną zaletą miału węglowego jest niewątpliwie jego niska cena. Miał jest doskonałym materiałem opałowym do stosowania w okresie letnim (podgrzewanie wody). Niektórzy Klienci stosują miał węglowy jako domieszkę do ekogroszku, dzięki czemu oszczędzają oraz uzyskują więcej ciepła w dobrej cenie. Dobrej klasy miał posiada 22-24 MJ/kg.
    • Wady miału węglowego
      Na naszym rynku dostępne są różne rodzaje miałów, jednak bez specjalistycznych badań bardzo ciężko jest określić jakie parametry posiada dana partia towaru, co jest jedną z jego głównych wad. Ponadto, miał węglowy z reguły nie posiada wysokiej wartości kalorycznej co sprawia, że pomimo iż jest tańszy od ekogroszku, może nie być ekonomiczny. Wszystko jednak zależy od umiejętności i doświadczenia palacza.
  4. Orzech wysokokaloryczny
    • Czym jest Orzech?
      Orzech opałowy dostępny jest z reguły w różnych granulacjach. Najbardziej popularny i dostępny jest orzech, którego rozmiar wynosi 40-90 mm. Rzadziej spotykany jest tzw. Orzech II (groszek). Orzech wytwarzany jest z dobrej jakości węgla kamiennego, a jego wartość kaloryczna jest z reguły wyższa niż w ekogroszkach i miałach.
    • Zastosowanie Orzecha
      Orzech przeznaczony jest do spalania w piecach tradycyjnych, kuchniach węglowych oraz piecach kaflowych. Ze względu na swoją granulację oraz pozostałe właściwości zaliczamy go do węgli najbardziej wydajnych i utrzymujących ciepło.
    • Zalety Orzecha
      Orzech jest paliwem stałym o szerokim spektrum zastosowań, świetnie sprawdza się zimą w wyjątkowo srogich warunkach atmosferycznych. Przy ekonomicznym i ekologicznym spalaniu osiąga znakomite rezultaty grzewcze przy minimalnym wysiłku jakim jest odpowiednie rozpalenie pieca (spalanie „od góry”). Prawidłowo użytkowany o niskich parametrach siarki i popiołu jest mało problemowym paliwem.
    • Wady Orzecha
      Orzech mimo wielu zalet, niestety nie jest paliwem doskonałym. Głównym problemem jaki pojawia się już na początku jest znalezienie dobrego i uczciwego dostawcy węgla, który zaoferuje nam towar bez kamieni, przerostów i w korzystnej cenie. Za dobrej klasy Orzech niestety należy zapłacić ok. 800zł/t, co może być główną wadą dla jego użytkowników.
  5. Kostka wysokokaloryczna
    • Czym jest kostka?
      Kostka jest paliwem opałowym o największej dostępnej granulacji >100 mm. Jest ona niewątpliwie najbardziej kalorycznym rodzajem węgla, jednak aby osiągnąć jak najwyższą temperaturę spalania, należy odpowiednio ustawić parametry pieca, a w szczególności dopływ powietrza.
    • Zastosowanie kostki
      Kostka, podobnie jak orzech, ma zastosowanie do ogrzewania gospodarstw domowych przy użyciu wszelkiego typu pieców konwencjonalnych, kuchni węglowych oraz pieców kaflowych.
    • Zalety kostki
      Kostka, jak już wcześniej wspominaliśmy, ma największą kaloryczność spośród wszystkich węgli. Wybierając dobrej jakości kostkę mamy pewność, że ciepło w naszym domu będzie się utrzymywało przez długi czas. Ponadto, kostka jest na tyle wydajnym materiałem opałowym, że dzięki umiejętnemu spalaniu zużywamy jej mniej w porównaniu np. do groszku lub orzecha.
    • Wady kostki
      Główną wadą kostki jako paliwa jest jej wysoka cena. Za tonę opału w najwyższej granulacji trzeba zapłacić nawet 900zł, co może być nie lada wydatkiem. Dostępność kostki na lokalnych składach również może być ograniczona, ze względu na stosunkowo mały popyt na tak drogie paliwo stałe.
  6. Zalety opału workowanego
    • Węgiel workowany jest niezwykle wygodnym rozwiązaniem dla naszej kotłowni. Łatwo utrzymać porządek, a składowanie opału jest niezwykle wygodne. Dzięki temu, że opał mamy zworkowany, nie ma problemu z uzupełnianiem podajnika. Ponadto, kupując węgiel w opakowaniach, mamy pewność, że sprzedawca nas nie oszukał, a w worku rzeczywiście znajduje się tyle węgla ile być powinno. „Na oko” ciężko jest określić ile opału nam przywieziono, nie dajmy się więc nabierać nieuczciwym handlarzom. Jedyną wadą węgla workowanego jest wyższa cena w stosunku do opału sprzedawanego luzem. Nie są to jednak koszty tak duże, ażeby  nie były warte zachowania czystości i wygody w naszym domu. Coraz częściej Klienci wybierają opał workowany również ze względu na jego dostępność w marketach, na stacjach benzynowych czy też sklepach internetowych takich jak nasz. Wygoda, jaką daje nam zamawianie opału przez Internet jest nieoceniona, dzięki rozwinięciu usług logistycznych w ostatnich latach, opał dostarczany jest praktycznie pod drzwi Klienta. Rozładunku dokonuje kierowca, a Kupującym pozostaje jedynie cieszyć się  szybką i bezproblemową dostawą.  
  7. Czy węgiel może być ekologiczny?
    • To pytanie ostatnimi czasy nurtuje wielu z nas. W dobie kryzysu ekologicznego oraz wszechobecnego smogu (szczególnie w większych miastach) mnóstwo ludzi zadaje sobie to pytanie. Odpowiedź jednak jest prosta – można ogrzewać dom węglem i jednocześnie troszczyć się o środowisko. Wszystko zależy jedynie od tego w jaki sposób podejdziemy do sprawy. Są metody, dzięki którym możemy ograniczyć do minimum emisję szkodliwych substancji a dodatkowo pozwoli nam sporo zaoszczędzić. Mowa tu o stosowaniu odpowiedniej techniki spalania węgla. Kluczem do sukcesu jest zastosowanie się do kilku prostych wskazówek dotyczących rozpalania w piecu a następnie dokładania opału. Okazuje się, że nawet posiadacze kotłów starego typu mogą z powodzeniem stosować technikę palenia „od góry”
      Najważniejsze, aby stosować kilka poniższych reguł:
      Zawsze rozpalajmy piec zaczynając od góry. Przed rozpaleniem uzupełniamy palenisko opałem, a dopiero na wierzch układamy podpałkę.
      Starajmy się dozować tyle opału, ile potrzebne jest nam na ogrzanie dobowe, dostosujmy odpowiednio dopływ tlenu do paleniska i cieszmy się czystym spalaniem i uzyskaniem maksymalnych osiągów.
      Kiedy nie uda się nam dostosować właściwej ilości wsypanego opału do naszego pieca podczas rozpalania, są sposoby, aby dorzucić węgiel nie wyrządzając szkód środowisku. Zamiast wrzucać kęsy od góry bezpośrednio na żar, lepiej jest odsunąć nadpalone kawałki w róg pieca i dołożyć węgiel w taki sposób, żeby świeży opał stykał się z żarem jedynie z bocznej strony. W ten sposób węgiel wypali się efektywniej a przy jego spalaniu wydzieli się znacznie mniej szkodliwych substancji. Technikę opisaną powyżej nazywamy paleniem kroczącym.
      Jeśli oczywiście dysponujemy kotłem nowoczesnego typu, spalanie węgla nie jest aż tak skomplikowane, a nasze obowiązki są ograniczone do uzupełnienia zasobnika i opróżnienia popiołu.
      Podsumowując, bez względu na to jakimi narzędziami dysponujemy, możemy sprawić że ogrzewanie węglem nie tylko będzie tanie, ale także bardziej ekologiczne niż wcześniej przypuszczaliśmy. W ten sposób możemy ograniczyć zużycie paliwa nawet o 30%, co z pewnością nie jest bez znaczenia biorąc pod uwagę rosnące ceny materiałów opałowych.
  8. Koszty związane z ogrzewaniem – jak skutecznie je obniżyć
    • Aby obniżyć średnie koszty ogrzewania w Waszym domu, wystarczy zastosować się do kilku niezwykle prostych zasad:
      Kup dobry opał
      Dobry węgiel nie zawsze oznacza najdroższy. Dostosuj się do aktualnej pory roku i wybierz paliwo, którego parametry spełnią Twoje oczekiwania w określonych warunkach pogodowych. Zimą, rzeczywiście warto zainwestować w towar wysokokaloryczny, który wystarcza na dłużej, daje więcej energii. Porą jesienno-wiosenną korzystniej jest ogrzewać dom węglem o nieco mniejszej wartości kalorycznej. Jest on bowiem tańszy, a w pełni wykorzystany spali się czyściej. Węgiel o kaloryczności powyżej 27MJ/kg spalany w czasie cieplejszych dni, może przynieść więcej szkód niż korzyści. Jego ciepło nie będzie wykorzystane efektywnie, a dodatkowo istnieje ryzyko pojawienia się sadzy i smolnego dymu.
      Opał kupuj przed sezonem grzewczym
      Niestety duża ilość Klientów pozostawia zakup opału na ostatnią chwilę. Nie kupujmy węgla późną jesienią, nie jest to bowiem korzystne ani pod względem ekonomicznym, ani biorąc uwagę jakość węgla. Może się zdarzyć, że opał będzie nieco wilgotny, może więc zaistnieć potrzeba dodatkowego suszenia opału, przysparzając nam dodatkowej pracy. Kupując węgiel w miesiącach letnich nie tylko mamy gwarancję suchego węgla, a także niższej ceny. Szczególnie wiosną zapłacimy za opał mniej, jednak decydując się na zakup tak wcześnie, musimy wybierać wyłącznie twarde węgle. Zminimalizujemy tym samym ryzyko degradacji węgla.
      Uważaj na oszustów! Nie kupuj węgla w miejscu, gdzie sprzedawca nie posiada stosownego certyfikatu jakości. Najbezpieczniejsze są zakupy u sprawdzonych sprzedawców lub przez Internet (gwarancja możliwości zwrotu towaru w ciągu 14 dni dzięki Ustawie o Prawach Konsumenta).
      Nie rezygnuj z regularnego wietrzenia domu, pamiętaj jednak o zakręceniu grzejników przed otwarciem okien.
      Zadbaj o szczelność drzwi i okien.
      Jeśli posiadasz rolety/żaluzje, zasłoń je nocą. Pozwoli Ci to na dłuższe utrzymanie ciepła w pomieszczeniach.
      Nie susz ubrań na grzejnikach i nie zasłaniaj ich meblami.
      Dbaj o regularną konserwację i przeglądy techniczne Twojego kotła.
      Ustaw odpowiednią temperaturę. Najcieplej powinno być w łazience, najchłodniej w sypialni i kuchni. Optymalna temperatura w tych pomieszczeniach powinna wynosić ok. 20 stopni. Warto też zastanowić się nad zmniejszeniem temperatury w pomieszczeniach, w których przebywamy rzadziej lub na korytarzach. Szacunkowo, kiedy zmniejszamy temperaturę zaledwie o 1 st., oszczędzamy do 10% opału w sezonie!
  9. Piec z podajnikiem – korzyści i wygoda użytkowania.
    • Inwestycja w kocioł z podajnikiem retortowym może być kosztowna, jednak z pewnością w dłuższej perspektywie jest opłacalna. Użytkownicy kotłów z podajnikiem są zadowoleni z wygody w ich użytkowaniu. Jeśli odpowiednio dobierzemy opał do naszego pieca, wizyty w kotłowni ograniczymy nawet do jednej tygodniowo. Na rynku dostępne są bowiem kotły z zasobnikami o dużej pojemności, dzięki czemu możemy spać spokojnie bez obawy, że nasz dom ulegnie wychłodzeniu. Nowoczesny kocioł jest nie tylko bezobsługowy, a także ekonomiczny. Opał jest w nim dozowany według ustawień jakie wprowadzimy – pamiętając oczywiście o dostosowaniu ich do warunków pogodowych na zewnątrz. Nie marnujemy więc węgla a dzięki nowoczesnej i ekologicznej technice spalania dbamy również o środowisko.
      Pamiętajmy oczywiście o serwisowaniu kotłów, gdyż dzięki regularnym przeglądom przedłużymy jego żywotność nawet o kilka lat.