Ekogroszek wysokokaloryczny

Ekogroszek jest węglem kamiennym o granulacji w przedziale 2-25mm, który powstaje w wyniku przesiewania lub kruszenia węgla. Najbardziej wydajny jest ekogroszek produkowany z węgla kamiennego długopłomiennego o dużej kaloryczności.

1

Zastosowanie ekogroszku

Ekogroszek jest paliwem stałym, które stosujemy w kotłach retortowych (z podajnikiem). Dzięki nowoczesnej technologii zastosowanej w piecach tego typu, nasza kotłownia staje się praktycznie bezobsługowa, a jeśli wybierzemy odpowiedni opał, wizyty w kotłowni ograniczymy do minimum. Ekogroszek możemy spalać zarówno w piecach z podajnikiem ślimakowym jak i tłokowym.

2

Zalety ekogroszku

Ekogroszek ze względu na granulację oraz stosunkowo tani proces wytworzenia jest jednym z tańszych rozwiązań grzewczych dla naszego domu. W porównaniu do ogrzewania elektrycznego czy też gazowego, oszczędności sięgają do niemalże 40% w skali roku! Należy również dodać, że ogrzewanie ekogroszkiem może być równie wygodne i komfortowe dla użytkownika. Ponadto, spalanie ekogroszku jest równomierne, co sprawia, że nasz kocioł zachowany jest w czystości, a emisja szkodliwych dla atmosfery substancji jest znikoma. Wybierając towar ekologiczny (o niskiej zawartości siarki) dbamy o środowisko naturalne.

3

Wady ekogroszku

Podstawową i właściwie jedyną wadą ogrzewania ekogroszkiem jest koszt zakupu pieca z podajnikiem retortowym, który jest niestety niezbędny w procesie spalania tego typu opału. Koszt zakupu kotła waha się od ok. 5 do 20 tys. złotych, w zależności od powierzchni jaką chcemy ogrzać. W perspektywie długich lat użytkowania funkcjonalność i bezobsługowość warte są jednak tej ceny.

Jak wybrać dobry ekogroszek?

Przy wyborze opału, Klienci z reguły kierują się głównie kalorycznością, jednak nie tylko ona jest ważnym parametrem. Oprócz wartości opałowej warto sprawdzić procentową zawartość popiołu, siarki oraz wilgotności w stanie roboczym. Kaloryczny węgiel (29 – 30 MJ/kg) powinno się użytkować wyłącznie w czasie większych mrozów, da nam on bowiem gwarancję długiego utrzymywania żądanej temperatury oraz wypali się do końca. Węgiel o wysokich parametrach jakościowych jest nieopłacalny w spalaniu, kiedy na zewnątrz przeważają plusowe temperatury, gdyż nie jest on w pełni wykorzystywany, co w konsekwencji prowadzi do zwiększonej emisji substancji smolistych i dymu. Pod względem ekonomicznym również nie jest to dobrym rozwiązaniem z uwagi na wysoką cenę takiego węgla.

   W okresie jesienno-wiosennym zaleca się stosować opał o niższej kaloryczności, co jest zarówno bardziej ekonomiczne jak i ekologiczne.
   Jeśli chodzi o wygląd dobrej jakości ekogroszku, tu również należy kierować się zdrowym rozsądkiem. Dobry opał to taki, który jest twardy, błyszczący, posiadający jednolitą strukturę a jego kolor to głęboka czerń.

Zadzwoń teraz